Belgisch Hardsteen keukenblad kopen?

Belgisch Hardsteen is een bijzondere steensoort die wij bij Natuursteenstunter aanbieden. Het is een kalkzandsteen die ook wel Blauwsteen of Arduin wordt genoemd door de blauwgrijze kleur die de steen heeft. De steensoort laat zich kenmerken doordat het relatief veel fossielen en kleine skeletten van zeedieren bevat die miljoenen jaren geleden zijn gestorven. Het gesteente is hierdoor een groot archeologisch wonder waarbij de gestorven diertjes samen met calciet een zeer harde steensoort hebben gevormd. Belgisch Hardsteen komt vrijwel alleen maar voor in de Belgische Ardennen en het wordt hier gewonnen in ecologisch verantwoorde steengroeven. De mogelijkheden voor het gebruik van Belgisch Hardsteen zijn eindeloos: van aanrechtbladen tot aan tafels tot aan keukenbladen.

Eigenschappen, bewerkingsmogelijkheden, voordelen en nadelen van Belgisch Hardsteen

In de tabbladen hieronder leest u welke eigenschappen Belgisch Hardsteen heeft. Daarnaast leest u welke bewerkingsmogelijkheden er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de steensoort.

Belgisch Hardsteen keukenblad kopen? Lees hier de eigenschappen van Belgisch Hardsteen

Belgisch Hardsteen is een schitterende steensoort die zorgt voor een natuurlijke look van bijvoorbeeld uw keuken, badkamer of tafelblad. Door de fossieltjes en andere kleine onregelmatigheden komt het gesteente echt tot leven. Het gesteente heeft een donkerblauwe kleur die het zwart benaderd. Hierbij geldt dat het afhankelijk van de bewerking nog een stukje lichter van kleur kan zijn. Belgisch Hardsteen wordt bij ons gekocht bij Belgische steenhouwers die alleen materiaal gebruiken uit hun eigen land. Er zijn veel leveranciers die Chinees of Portugees steen gebruiken wat erg op Belgisch Hardsteen lijkt. De kleur is echter vaak minder blauw en bovendien veel vager. Bij ons bent u zeker van het juiste echte Belgische Hardsteen.

1. Stappenplan keuze voor uw aanrechtblad van Belgisch hardsteen

Wanneer alles duidelijk is naar het lezen van de eigenschappen van Belgisch hardsteen dan kunt u hieronder ons stappenplan zien voor de keuze van dit materiaal. Wij werken volgens een vaste checklist waardoor het voor zowel u als ons duidelijk is wat de mogelijkheden en de prijzen zijn.

 1. Interesse in een aanrechtblad van Belgisch hardsteen? Als alle eigenschappen van het materiaal duidelijk zijn dan kunt u bekijken hoe u deze steensoort bewerkt wilt hebben. Er zijn verschillende bewerkingsmogelijkheden die u bij stap 2 kunt lezen. Heeft u nog vragen over het materiaal dan kunt u deze altijd via ons informatieformulier stellen of u kunt even bellen/ mailen via ons contactformulier.
 2. Soorten bewerkingen Belgisch hardsteen: direct hieronder kunt u uw keuze maken voor de bewerking van Belgisch hardsteen. Het materiaal kan namelijk grof geschuurd worden opgeleverd tot aan hoogglans gepoijst. Wanneer u globaal weet welke bewerking u wilt dan is het handig om deze even te noteren. Voor een goede prijsopgave willen wij graag weten hoe u uw toekomstig blad bewerkt wilt hebben.
 3. Prijsbepaling van het Belgisch hardsteen: onze prijzen en prijsgroepen treft u onder de soorten bewerkingen aan. Hierbij is het belangrijk dat u een keuze maakt of uw blad 20 of 30 mm massief kan zijn of dat het opgedikt moet worden. U treft hieronder uitleg van wat een opdikking is.
 4. Prijsbepaling van alle bewerkingen: naast de kleur en de dikte van het materiaal zijn er diverse bewerkingen die vaak nodig zijn. Zo kan het nodig zijn om een sparing te maken voor een kookplaat en/of voor de spoelbak.
 5. Smetplinten, achterwanden en overige: wilt u alles tiptop afwerken? In dat geval raden wij u aan om na te denken over smetplinten. Naast smetplinten bieden wij ook achterwanden aan voor bijvoorbeeld achter uw kookplaat. Mochten er voedselresten tijdens het koken opspatten dan kunt u dit na gebruik van de keuken eenvoudig van de wand af wissen.
 6. Offerte aanvragen. U kunt ervoor kiezen om zelf een berekening te maken op basis van bovenstaande stappenplan. Daarnaast helpen wij u altijd graag bij het maken van een keuze, u kunt altijd even contact met ons opnemen.Uiteraard kunt u ook direct een offerte aanvragen.

2. Verschillende soorten Belgisch hardsteen

Zoals u hierboven kunt lezen is er eigenlijk maar één soort Belgisch hardsteen. Deze steen wordt ook wel blauwe hardsteen, Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen. Wij werken louter met hardsteen dat afkomstig is uit Henegouwen: Carriéres du Hainaut. U bent dus verzekerd dat het geen hardsteen uit bijvoorbeeld China of Turkije is. Het Belgische hardsteen is donker van kleur en heeft een karakteristieke donkerblauwe gloed met lichtere adertjes. Afhankelijk van de bewerking is een Belgisch hardsteen keukenblad grijs tot lichtblauw of donkerblauw tot zwart. Hieronder treft u enkele bewerkingen van zwaar tot licht geschuurd en van gezoet tot gepolijst.

Soorten bewerkingen Belgisch hardsteen

Hieronder treft u alle bewerkingen Belgisch hardsteen die wij momenteel aanbieden:

De standaard bewerkingen die wij aanbieden zijn:

 • Belgisch hardsteen grijs (licht) geschuurd (K60)  
 • Belgisch hardsteen licht gezoet (K200)
 • Belgisch hardsteen donker gezoet
 • Belgisch hardsteen gepolijst

3. Bepaal de prijs aanrechtblad Belgisch hardsteen

U bevindt zich nu bij stap 3 ‘prijs aanrechtblad Belgisch hardsteen’. Bij de keuze van uw Belgisch hardsteen aanrechtblad zit er een verschil of u 20 of 30 mm massief blad wilt of dat we het blad opdikken. Met een opdikking bedoelen we dat de rand wordt afgewerkt met een recht verstek of met een waterkering. Hieronder kunt u u bekijken wat de drie opties exact inhouden.

Prijs Aanrechtblad Belgisch hardsteen: 20 of 30 mm massief

Wanneer u een massief aanrechtblad van Belgisch hardsteen kiest dan wordt uw blad gezaagd uit massieve blokken Belgisch hardsteen. De zaag wordt hierbij ingesteld om 20 of 30 mm dik te zijn. Belgisch hardsteen is vanaf 20 mm massief dik genoeg. Wij raden vanwege het gewicht ook aan om voor 20 mm massief te gaan in plaats van 30 mm massief. Het stevigste is echter om het keukenblad op te dikken naar bijvoorbeeld 40 mm. De randopdikking zorgt dan voor extra stevigheid. U leest deze mogelijkheden in de tabs hiernaast.

Naast de keuze voor de dikte van het plaatmateriaal is het goed om te weten dat het net als bij composiet of graniet mogelijk is om een spoelbaksparing, kraangat of kookplaatsparing uit het blad te zagen. De randen van het plaatmateriaal wordt vervolgens afgewerkt door het te polijsten. Het in het geval van een massieve bewerking verder niet nodig om een extra rand aan te brengen aan het plaatmateriaal.

Wilt toch liever een keukenblad van Belgisch hardsteen dat is opgedikt? Klik dan op de tabbladen hierboven.

Prijstabel met prijs aanrechtblad Belgisch hardsteen

In de tabel hieronder treft u de prijzen voor onze keukenbladen in Belgisch hardsteen. We zullen u hier even kort uitleggen hoe deze tabel werkt aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Stel u wilt een keukenblad in Belgisch hardsteen van 2 meter 20 lang (2200 mm) bij 65 cm diep. U wilt uw aanrechtblad gezoet afgewerkt hebben met een recht verstek in 2 cm massief materiaal. U kijkt dan in de tabel voor de prijs die dit kost ( 185 per strekkende meter met een diepte van 65 cm). U vermenigvuldigd dit vervolgens het aantal strekkende meters met de meterprijs en u krijgt dan: 2,2 x 185,- = 407 inclusief BTW. Vervolgens kijkt u bij stap 4 welke sparingen u nodig heeft en u telt dit op bij de meterprijs. Mocht u hier niet uitkomen dan kunt u altijd kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen via ons offerteformulier.

Prijsgroep 2 cm massief 3 cm massief 3 t/m 8 cm recht verstek 3 t/m 8 cm met waterkering
Ekoantik 200 245 265-295 265-295
Leather 200 245 265-295 265-295
Gezoet 185 225 215-245 215-245
Gepolijst 185 225 215-245 215-245

4. bewerkingen: prijs aanrechtblad Belgisch hardsteen

Indien uw blad dieper moet zijn dan 65 centimeter dan deelt u het bedrag van de strekkende meter door 65 cm. Vervolgens vermenigvuldigd u dit met de benodigde diepte. Als wij hier weer het voorbeeld van boven aanhouden (gezoet blad, 2 cm massief materiaal en 2,2 m lang). Met een diepte van 80 cm, kan de prijs als volgt berekend worden 185:65= 2,85 x 80= 228 x 2,2= 501,6.
Als het blad bijvoorbeeld 80 cm diep moet zijn dan wordt de rekensom
dwij 15% per 10 centimeter dat uw blad dieper moet zijn. Wij halen weer even het rekenvoorbeeld van hierboven aan. Als u een blad in recht verstek van 2,20 lang wilt hebben (recht verstek in een gezoete afwerking) maar deze moet 70 centimeter diep zijn dan rekenen wij 2,20 x 189 = 525,80 x 1.15 = 604,67. Mocht u vragen hebben over deze berekening dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

Prijzen Belgisch hardsteen aanrechtblad: uitsparingen

Type sparing: Prijs:
Hoekuitsparing: 45
Hoek schuin zagen: 35
Kookplaatsparing standaard: 75
Kookplaatsparing groot: 95
Kookplaatsparing vlakinbouw: 250
Kraangat: 35
Vlakinbouwsparing: 150
Onderbouw spoelbaksparing: 150

Extra Randafwerkingen Belgisch hardsteen

De voorzijde is standaard afgewerkt en gepolijst. Wilt u dat bijvoorbeeld de zijkant of achterkant wordt afgewerkt? Dat kan natuurlijk. De prijs is 49,- per meter (inclusief verstek of waterkering).

Frijnrand/ refrijnen rand bij Belgisch hardsteen

Bij Belgisch hardsteen is het bijzonder fraai wanneer de rand gefrijnd wordt. Het aanbrengen van een gefrijnde rand is een proces waarbij er machinaal of handmatig sleufjes in de rand worden gefreest. Deze sleufjes zijn lichter dan de rest van de rand. Door een gefrijnde rand krijgt het keukenblad een extra klassieke uitstraling die erg goed past bij een landelijke (houten) keuken. Hieronder treft u enkele foto’s van Belgisch hardsteen dat wij met een gefrijnde rand hebben opgeleverd. Vraag bij ons naar de mogelijkheden en de kosten voor machinaal of handmatig gefrijnde randen!

5. Kies uw plinten en/of achterwanden

Wanneer u plinten boven uw blad wilt dan hebben wij twee prijsklassen:

 • Plinten van 4 t/m 10 cm hoog : 49 per strekkende meter.
 • Plinten van 10 t/m 20 cm hoog: 65 per strekkende meter.

Wij bieden achterwanden aan vanaf €270,- per vierkante meter. In het geval van achterwanden dan zijn er vaak een hele hoop factoren waar wij rekening mee moeten houden, vandaar dat het niet eenduidig is te zeggen welke prijs dit gaat hebben.

6. Prijs aanrechtblad Belgisch hardsteen niet kunnen berekenen?Vraag dan eenvoudig en snel een offerte aan!